Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Sivas’ın Meşhuru: Tarihi Mekanları

Ana Sayfa » ANASAYFA » Sivas’ın Meşhuru: Tarihi Mekanları
Sivas’ın Meşhuru: Tarihi Mekanları

Tarihin neredeyse her döneminde önemli bir noktada bulunan bir şehirdir Sivas. Hititler, Danişmentliler, Osmanlılar ve hatta Cumhuriyetin temelinin kurulması dolayısıyla Türkiye bile Sivas’ın ne kadar önemli olduğunu belirtmemize yardım eder. Bugün ise bu önemli şehrin meşhur tarihi mekanlarına ve onların geçmiş hikayelerine göz atacağız.

 

İşte Sivas’ın meşhuru tarihi mekanları

 

Sivas’ın meşhuru denilince bence akla gelecek ilk yer Divriği Ulu Cami Ve Darüşşifasıdır. Bu yapı bölgede bulunan en eski yapı olması ile beraber Mengücekoğulları yönetiminde 1228-1229 yıllarında yapılmıştır. Bu yapı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve bitişik şekilde bulunan hastaneden oluşmaktadır. Dönenime ait taşıdığı işçiliği ile turistlerin ilgisini çeken hatta dünyanın ilgisini çeken bu yapı Sivas’ın meşhuru denilebilir.

Divriği Ulu Cami Ve Darüşşifası

 

Sivas’ta bulunan ve Türk mimarisi ile süsleme sanatının birlikte görüldüğü önemli bir yapı olan Gök Medrese bulunmakta. Yapının üzerindeki yazıtlardan anlaşıldığı üzere IV. Kılıçarslan’ın  oğlu III. Gıyasettin Keyhüsrev döneminde 1271 yılında yaptırılmıştır. Gölge oyunları yaşatacak kadar zengin görünüme sahip olan mermer kapısı da ayrı bir güzeldir. Dönemsel süslemeleri ile Gök Medrese Sivas’ın meşhuru sayılabilir.

Gök Medrese

 

Bir de Çifte Minareli Medrese bulunmaktadır. Sivas’ın merkezinde bulunan ve taç kapı üzerinde yer alan kitabesinde 1271 yılında İlhanlılar veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medresenin en çok dikkat çeken özelliği taç kapısı ve tuğla örgülü iki minaresidir. Günümüzde kapalı mekanlar harap olmuş durumdadır. Buna rağmen sadece doğu tarafındaki minareler bulunduğu cephe ayakta kalabilmiştir. Tarihi geçmişi ile Türkiye için önemli olduğunu hatta Sivas’ın meşhuru olduğunu söyleyebiliriz.

 

Çifte Minareli Medrese

 

Eski zamanlarda İpek yolu üzerinde bulunan lakin hala sağlam şekilde ayakta duran Eğri köprü de Sivas’ın tarihi yapılarındandır. İnşaatı Selçuklu döneminde yapılan bu köprü tam olarak 173 metre uzunluğundadır. Bir bölümünde 6, öteki bölümünde 12 kemer olmak üzere iki parçaya ayrılmaktadır. Son olarak köprünün ismi ile ilgili bir rivayet vardır. Zamanında işinin ehli bir çırak varmış. Zamanla ustası ile araları açılan çırak ustası ile yollarını ayırmış hatta Sivas’ta köprü yapımını almış. Köprünün yapımı sırasında ustası haber almış bundan dolayı merakına yenik düşüp köprüyü izlemeye gitmiş. Gizlice izledikten sonra beğenen usta çırağına;

Usta idik olduk şâkirt
Al bardağı suya seğirt
Hiç nazardan korkmadın mı?
Köprünü eğri çevirt

dörtlüğünü söylemiş. Böylelikle köprünün eğri olmasını bu hikayeye bağlanırmış. Geçmiş önemi ve aynı zamanda tarihi değeri ile Sivas’ın meşhuru diyebiliriz.

Eğri köprü-Sivas

 

İlgi çekici mimarisi ile Sivas’ın meşhurlarını sizlere tanıtmaya çalıştık. Daha değinemediğimiz birçok yer olmasına karşın en yakın zamanda sizlerle buluşturmak için çalışmaktayız. Gidip gezebilmenizi ve şehrin meşhurlarını görmeniz ve yemeklerini tatmanızı tavsiye etsek de gidemeyenler için sehrinmeshuru.com adlı adresimizden şehrin meşhur lezzetlerini sizlerle buluşturmaya çalışmaktayız.

Bu günkü blogdan bu kadar bir sonrakine görüşmek üzere esenlikle kalın….

Sivas’ın Meşhuru: Tarihi Mekanları - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Her Derde Deva Pekmez

Her Derde Deva Pekmez 19 Şubat 2022

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Kendine Özgü Lezzetler İle Ankara Bilecik’in Meşhuru Yemekleri Kilometre Taşları 1871 Ambiyans iyi ama ya yemekler? Erzurun’un Meşhuru: Yemekleri Karaman’ın Meşhuru Yemekleri

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır