Derin kültürel yapısı ve köklü bir geçmişe sahip olan güzide illerimizden bir tanesidir Trabzon ilimiz; gerek yöresel ve kültürel, gerek ise zengin ve meşhur mutfak yapısından oluşmaktadır. Bu mutfak, gurme seçenekleri ve kendine özgü tarzı ile, farklı bir lezzet yolculuğunda bulunmak isteyen kişilerin damak tatlarına hitap etmektedir.
Trabzon mutfakları’nın nesi meşhur derseniz tabi ki ilk akla gelenler; mısır unu, balık(hamsi), tereyağ, peynir(kuymak), fındık gibi ürünlerin sıklıkla birlikte kullanıldığına şahit olursunuz.
Burada maharetli ellerden dökülen enfes tatlıların da olduğu bilinmesi gerekir, tatlılardan ise hurmalı kekler,tartlar ve meşhur hamsiköy sütlaçları kıvamında ki sütlaçları afiyetle yediğiniz yemeklerden sonra en güzel ikramlıkları olur.
İlk olarak, kahvaltıların vazgeçilmezi kuymak enfes görüntüsü şahane lezzeti ile karşımıza çıkmaktadır. Yapımında neredeyse, şehrin meşhur tüm lezzetlerinin bir araya geldiği; mısır unu, su, tuz, telli peynir ve terayağı’nın bir araya gelmesi ile birlikte bakır tavalarda ısıtılarak servis edilen ve sünen peynirler eşliğinde harika bir lezzet şöleni oluşturmaktadır.
Trabzonda balığın her türlüsü sevilir ama hamsili pilavın yeri bir başkadır, Trabzonlular için. Yapımı neredeyse bir yemek yolculuğuna dönüşen Trabzon’un meşhur hamsili pilavı sıradan pilavlardan olmadığını çok büyük bir emek ve karşılığında bir lezzet şöleni ile karşılaşacağınızdan şüpheniz olmasın.
Yapım aşamasında, İç Pilav için; incecik doğranmış soğan yağda pembeleşene kadar kavurunuz. Pirincin Nişastası çıkması için, önceden yıkayıp, yarım saat sıcak suda bekletin ve pirinçleri süzerek tencereye ilave ediniz. Şeker, tuz, yenibahar, nane, pulbiber, karabiber ve kuş üzümünü koyup suyunu ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Ayrı bir teflon tavada dolmalık fıstıkları yağsız olarak kavurun. Pilav piştiğinde kavrulan fıstıkları ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Altını kapatıp pilavınızı 15 dakika kadar dinlendirin.
Tek kilik güveç kaplarının altını ve kenarlarını yağlayın. Hamsileri, parlak yüzeyleri güveç kabına gelecek şekilde önce tabana sonra diklemesine yanlara dizin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Güvecinizin büyüklüğüne göre bir kaç kaşık pilav koyup kenarlardan taşan hamsileri içeri doğru kapatın. Bütün güveçleriniz tamamlandığında üzerlerine minicik tereyağ koyun ve 200 derecede yaklaşık 20 dakika pişirin. Ve Bir öğünde arayabileceğiniz her şeyi bulduğunıuz, enfes hamsili pilavı yemek için hazır olunuz…
Lezzetli olduğunu düşündüğümüz bir başka yemek ise, Turşu kavurması diye adlandırılan, görüntüsü fasülye kavurmasına benzeyen fakat tadı farklı olan bu lezzetin yapımı: Mevsiminde toplanan, taze fasulye ve soğan ile birlikte turşusu kurularak hazırlanan ve turşumuz olgunlaşınca meşhur trabzon tereyağında kavrularak yapılan bir yemektir.
Ekmeksiz yemek olmaz atasözü olarak kullanılmış fakat mana dışına çıktığımızda tabi ki Trabzon’un meşhur yemekleri yanında Trabzon ekmeği olmadan o yemek olmaz. Uzun süre bayatlamayan özel hamuru, yuvarlak ve büyükçe boyutu ile de dikkat çeken ekmek taş fırınında pişmesi de lezzetine lezzet katmaktadır.
Son olarak, yemeğin üstüne yiyeceğimiz tatlılarımızdan en ilgiç olanı var ki hem yöreye özel hem de ismiyle biraz tezat olan Laz böreği.
İsmi laz böreği olmasına karşın, diğer tatlılardan aşağı kalır bir yanı yoktur. Baklava için kullanılan, incecik açılan yufkalardan yapılır, isteğe göre şerbetli ve şerbetsiz olarak servis edilir ve üstüne biraz fıstık eklendiği zaman ise baklava tadında bir lezzet şölenine dönüşür.
Daha değinemediğimiz fakat çok yakında tarifleri ile birlikte tamamına değinmeye çalışacağımız, enfes yemekleri ile bir lezzet şehri denilebilir Trabzon’a. Gidebilenlerin gitmesi ve yerinde tatması gerekirken bu lezzetleri. Gidemeyenler için ise bu lezzetleri deneyimleyebilmeleri adına sehrinmeshuru.com üzerinden, bir çok ürünü sizler için ulaşılabilir kılmak için tüm çabalarımızla çalışıyoruz 🙂
Bu günkü blogdan bu kadar bir sonrakine görüşmek üzere esenlikle kalın….
Neyi meşhur diye merak edenler için Trabzon… - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır