Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Amasya’nın Meşhuru Yemekleri

Ana Sayfa » ANASAYFA » Amasya’nın Meşhuru Yemekleri
Amasya’nın Meşhuru Yemekleri

Bugün sizlere enfes yemekleri ile yiyenlerin aklını çelecek bir şehrimiz olan Amasya’nın yemeklerinden birkaçını tanıtacağız. Amasya adını Yunan tarihçi ve coğrafyacı olan Strabon’dan almış olmakla birlikte ilk adı Ameseia’dır. Türklerden önce Bizans egemenliğinde olan Amasya Danişmend Gazi tarafından fetih edilmiştir. Amasya genel olarak bakliyat tabanlı bir yemek kültürüne sahiptir bu nedenle neredeyse her yemeğinde bu görülmektedir. Aynı zamanda Amasya’nın meşhuru olan elması da vardır. Sert bir yapısı ve hoş bir kokusu bulunan bu elma Amasya’yı tüm Türkiye’ye tanıtmaktadır.

 

Lafı fazla uzatmadan işte karşınızda Amasya’nın meşhuru yemek kültürü.

 

 

Amasya’nın en meşhur yemeklerinden biri de Amasya Çöreğidir. Bu çörekte nohut kullanılarak yapılmaktadır. Nohutlar sahanda kırılarak bir şişeye konması ile başlanır. Şişedeki nohutun üzerine ise sıcak su ve şeker eklenmektedir. Bu şekilde içerisinden köpükler taşana kadar bekletilmektedir. Bu karışımın suyu un, yağ, ceviz ve tuz eklenir. Hamur yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılıp tepsiye dizilmesi ile hazırlanmaktadır. Ayrıca pişirmeden önce ise üzerine yumurta sarısı, az bir miktar toz şeker ve yağ karışımı sürülür. Yumuşak ve lezzetli bu çörek Amasya’nın meşhuru diyebiliriz.

 

Amasya Bakla Dolması da Amasya’nın gözde yemeklerinden biridir. Sarmalık yaprak kullanılarak yapılan ve yöresel bir yemektir kendisi. Lezzetli olduğu kadar yapması maharet isteyen bir yemektir. İlk olarak baklalar suya konur ve 1 gün bekletilmektedir. Ardından soyulup yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz sıvı yağ ile karıştırılmaktadır. Bu iç harç yapraklar ile bohça şeklinde sarılmaktadır. Bu bohçalar bir tencerenin içerisine kemik konarak kemiğin üstüne yerleştirilmektedir. İsteğe göre süsleyip servis edebileceğiniz Amasya Bakla Dolması Amasya’nın meşhuru diyebiliriz.

 

.

Amasya’nın en meşhur yemeği diyebileceğimiz bir yemek ise Burmalı Amasya Çöreğidir. Bu çörek ilkinden farklı olarak içerisine dövülmüş haşhaş eklenir. Un, kuru maya, tuz, su yoğrulup hamur haline getirilmektedir. Yaklaşık 1 saat bekletilen hamur dörde bölünmekte ve her parçası ince bir şekilde açılmaktadır. Daha sonra içerisine dövülmüş haşhaş, ceviz içi ve sıvı yağ kullanılarak yapılan iç sürülmektedir. Sırası ile 1 kat hamur 1 kat iç şeklinde en alt ve üstte hamur olacak şekilde dizilmektedir. Kesilip fırınlanması ile nar gibi kızaran burma Amasya’nın meşhuru diyebiliriz.

 

Satın almak için tıklayınız.

 

Enfes yemekleri ile damaklara şenlik Amasya’nın meşhuru olan lezzetlerini sizler için kısaca derledik. Daha değinemediğimiz birçok konu olmasına karşın en yakın zamanda sizlerle buluşturmak için çalışmaktayız. Gidip gezebilmenizi ve şehrin meşhurlarını görmeniz ve bunun yanında yemeklerini tatmanızı tavsiye etsek de aynı zamanda gidemeyenler için sehrinmeshuru.com adlı adresimizden şehrin meşhur lezzetlerini sizlerle buluşturmaya çalışmaktayız. 

 

Bu günkü blogdan bu kadar bir sonrakine görüşmek üzere esenlikle kalın….

Amasya’nın Meşhuru Yemekleri - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Her Derde Deva Pekmez

Her Derde Deva Pekmez 19 Şubat 2022

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Yazarımız Olmak İster misiniz ? İstanbul’un botanik parkları Doğanın Kalbi: Rize’nin Meşhurları İstanbul’un en iyi kahvaltı mekanları Ardahan’ın Meşhuru Mekanları Neyi meşhur diye merak edenler için Trabzon…

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır