Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Aydın’ın Meşhuru Tarihi Mekanları

Ana Sayfa » ANASAYFA » Aydın’ın Meşhuru Tarihi Mekanları
Aydın’ın Meşhuru Tarihi Mekanları

Bugün sizlere Uygarlıklar vadisi olarak adlandırılan Aydın’ın meşhuru tarihini kısaca tanıtacağız. İskan politikasına uygun olması ve bereketli toprakları bulunan Aydın yoğun bir kültür birikimine maruz kalmıştır. Bu süreçte Denizli, İzmir ve Muğla yolları kavşağında olması nedeniyle önemi kat be kat artmıştır.

 

İşte şimdi derin ve karmaşık kültürü ile Aydın’ın meşhur tarihi.

 

Aydın’ın en meşhur tarihi eseri Afrodisias antik kenti olabilir. MÖ 5. yüzyılda Roma İmparatorluğu zamanından gelmiş ve tanrıça Afrodit adına yapılan törenlerle ünlenmiştir. Kentin tanrıçası Aphrodite için yapılan tapınak kentin en eski mermer yapısı olma özelliğini korumaktadır. Tapınak tarih boyunca birçok depremden zarar görmüştür. Ayrıca tapınak bulunduğu yer nedeniyle su akışları değişmiş ve bazı bölgelerde su baskınlarına neden olmuştur. 7. yüzyıldan sonra ise büyük bir deprem sonrası artık bakım yapılmamaya başlanmıştır. Günümüze kadar birçok badireleri atlatmış olan bu antik kent Aydın’ın meşhuru diyebiliriz.

 

Aydın denilince Öküz Mehmet Paşa Kervansarayını anlatmazsak olmaz. Öküz Kara Mehmed Paşa veya Öküz Damad Mehmed Paşa I. Ahmed saltanatı döneminde ve II. Osman saltanatı döneminde toplam 3 yıl 7 gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. Kuşadası iskelesi yakınlarına 1618 yılında inşaat ettirilmiştir. İki katı bulunan yapı moloz taş ve devirme taş malzemeleri kullanılarak yapılmıştır. Geniş bir iç avlusu bulunan kervansarayda avlu etrafında dizili odalar vardır. Çeşitli dönemlerde restorasyon görse de günümüzde turistlik tesis ve otel olarak hizmet vermektedir. Eşsiz yapısı ile buram buram tarih kokan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Aydın’ın meşhuru diyebiliriz.

 

 

İlyas Bey camii, Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan İlyas Bey Külliyesinin bir parçasıdır. Koca camii veya Cuma camii olarak da bilinen bu yapının yapımı 1404 yılında Menteşoğluları zamanında başlamıştır. Yapımında antik Milet Harabelerinde getirilen büyük mermer bloklar kullanılmıştır. Özgün yapısı ile de Anadolu mimarisinin önde gösterilen yapılarından biridir. Bu yapı 1890 yılında meydana gelen bir deprem nedeni ile ağır hasar almış ve bu nedenle 1905 yılında ise tekrardan onarılmıştır. Yeniden onarım sırasında ise yapının kubbesi eski tip kiremit ile kaplandı. Uzun tarihi ile İlyas Bey camii Aydın’ın meşhuru diyebiliriz.

 

 

Eski ve köklü tarihi ile Aydın’ın meşhuru olan mekanlarını sizler için kısaca derledik. Daha değinemediğimiz birçok konu olmasına karşın en yakın zamanda sizlerle buluşturmak için çalışmaktayız. Gidip gezebilmenizi ve şehrin meşhurlarını görmeniz ve yemeklerini tatmanızı tavsiye etsek de gidemeyenler için sehrinmeshuru.com adlı adresimizden şehrin meşhur lezzetlerini sizlerle buluşturmaya çalışmaktayız.

 

Bu günkü blogdan bu kadar bir sonrakine görüşmek üzere esenlikle kalın….

Aydın’ın Meşhuru Tarihi Mekanları - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Her Derde Deva Pekmez

Her Derde Deva Pekmez 19 Şubat 2022

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Samsun’un Meşhuru Yemekleri Yazarımız Olmak İster misiniz ? Uşak’ın Meşhur Yöresel Yemekleri Denizli’nin Meşhuru : Travertenler ve Antik Kent yazar Her Derde Deva Pekmez

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır