Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Bitlis’in Meşhuru Gezilecek Yerleri

Ana Sayfa » ANASAYFA » Bitlis’in Meşhuru Gezilecek Yerleri
Bitlis’in Meşhuru Gezilecek Yerleri

Bugün sizlere Türkiye’nin doğusunda, Van Gölü yanında bulunan küçük bir ilimiz olan Bitlisi kısaca tanıtacağız. Bitlis ilk olarak Urartular zamanından kalma bir yerleşim bölgesidir. Daha sonralarda Büyük İskender bu bölgeye yaptırdığı kaleye komutanlarından biri olan Bedlis adını vermiştir. Şehrin adının da buradan geldiği düşünülmektedir. 10, yüzyıldan sonra Türklerin Anadolu’ya girmelerinde büyük bir rol de oynamıştır. Kendisi küçük ama mazisi büyük olan şehrimiz Bitlisi gelin beraber inceleyelim.

 

İşte karşınızda tarihi mekanları ile Bitlis’in meşhuru mekanları.

 

 

İlk olarak Şehrin de adını aldığı Bitlis kalesi oldukça meşhurdur. Bu kalenin çevresi 2800 metre olup aynı zamanda 57 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindedir. Ayrıca içerisinde bir han sarayı ile 300 ev, han, camii ve minaresi bulunmaktadır. Bunun dışında kalenin kuzey tarafında çarşı ve birkaç yüz evin daha olduğu bilinmektedir. Sarp bir tepenin üstüne yapıldığı için herhangi bir hendeği bulunmamaktadır. Yapılan restorasyonlar sayesinde sadece kale günümüze gelebilmiş ancak halen efsanevi görünmektedir. Gezen insanların beğendiği Bitlis Kalesi Bitlis’in meşhuru diyebiliriz.

 

 

Bitlis’in en meşhur yerlerinden biri de Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı Ören Yeridir. Ahlat Anadolu’ya giriş kapısının en önemli konumu olan üstelik doğu-batı sentezinin kavşak noktası konumundadır. 18, yüzyılda Afganistan ve Özbekistan ile birlikte 3 büyük kültür, sanat ve ilim merkezi olmuştur. Bu mezarlık ise diğer tarihi mezarlıklar arasında en büyük ölçekli ve en çok öneme sahip olanıdır. Nedeni ise mezarlıkta dönemin ünlü sanatkarlarının eserlerinin bulunmuş olmasıdır. Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı dünyadaki en büyük 3, Türkiye’de ise en büyük meydan mezarlığıdır. Ayrıca mezar taşları dönemine dair inanç, sanat, sosyal ve kültürel bilgilerini de sunmaktadır. Bu bakımda 3 farklı tip mezar taşına rastlanılmıştır. Bu mezar taşlarından mezar sahibinin kimlik bilgileri, hangi mesleği yaptığı, nereden geldiği gibi bilgiler de bulunmaktadır. İşlemeleri ile göz kamaştıran Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı Bitlis’in meşhuru diyebiliriz.

 

Anadolu’nun kapısı diyebileceğimiz Bitlis’in meşhuru olan mekanlarını sizler için kısaca derledik. Daha değinemediğimiz birçok konu olmasına karşın en yakın zamanda sizlerle buluşturmak için çalışmaktayız. Gidip gezebilmenizi ve şehrin meşhurlarını görmeniz ve yemeklerini tatmanızı tavsiye etsek de gidemeyenler için sehrinmeshuru.com adlı adresimizden şehrin meşhur lezzetlerini sizlerle buluşturmaya çalışmaktayız.

 

Bu günkü blogdan bu kadar bir sonrakine görüşmek üzere esenlikle kalın….

Bitlis’in Meşhuru Gezilecek Yerleri - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Her Derde Deva Pekmez

Her Derde Deva Pekmez 19 Şubat 2022

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Elazığ’nın Meşhuru Yemekleri Bir Çok İlginç Lezzet Tek Bir Nokta NİĞDE Adana’nın Meşhur Lezzetleri yazar Düzce’nin Meşhuru Yemekleri Artvin’in Meşhuru Yemekleri

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır