Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Elazığ’nın Meşhuru Yemekleri

Ana Sayfa » ANASAYFA » Elazığ’nın Meşhuru Yemekleri
Elazığ’nın Meşhuru Yemekleri

Elazığ doğal kaynakları nedeniyle geçmişten beri yerleşim yeridir. Özellikle Harput antik kenti ile bilinen Elazığ’nın meşhuru sadece tarihi değil ayrıca yemek kültürüdür. Yöreye özgü birçok lezzetin bulunması ile Elazığ yeni tatlar arayanlar için önerebileceğimiz bir şehirdir. Özellikle klasik 3 öğün yemeğin dışında kuşluk yemeği ve yatsılık yemeği denilen ve meyve, ceviz, pestil gibi yiyeceklerin sunulduğu sofralar vardır. Tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, anamaşı, kara kavurma gibi yemekleri bile kendisinde toplayabilmiştir.

 

İşte şimdi 150’ye yakın yemeği ile Elazığ’nın meşhuru yemekleri

 

Elazığ’nın meşhur yemekleri arasında olanlardan bir de Harput köftesidir. Bazı yerlerde ise bulgurlu köfte adıyla da bilinmektedir. Lezzeti muazzam olan bu yemeğin malzemeleri ise; yağsız kıyma, kıyma ile eşit ölçüde bulgur, soğan, az bir miktar yarma, yumurta, salça, baharattır. Önce et, soğan ve salçanın yoğrulması ile başlanıp sonrasında ise azar azar bulgur eklenir. Diğer malzemeler de eklenip yoğurulduktan halka şeklinde ufak ufak parçalara bölünmesi ile hazırlanır. Ardından yağlı ve salçalı su ile pişer ve hazır olur. Enfes görüntüsü ile iştah kabartan Harput köftesi Elazığ’nın meşhuru olduğu söyleyebiliriz.

 

 

Elazığ’da Gömme  başka bir deyişle kömbe adı verilen bir çeşit börek de yöresel lezzetler arasında yer alır. Diğer böreklerden farklı olarak kepekli un kullanılması ile farklılık gösteren gömme lezzetine lezzet katıyor. Yapılışı ise un ve su kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulması ile başlıyor. Başka bir tarafta ise soğan ve kıyma ayrı ayrı kavurulması ile devam ediliyor. İkisi de kavrulduktan sonra ise birleştirilip isteğe göre pul biber atılabiliyor. Fırın tepsisi yağlandıktan sonra küçük pazılara ayrılıp açılarak tabana serilip aralarına hazırlanan iç konuluyor. Gene isteğe bağlı olarak aralara bir kat etli harç bir kat dövülmüş ceviz içi de eklenebilir. En üst kat yağlanıp fırına atılarak serüveni son buluyor. Uzun süre hazırlanmasına rağmen yemeye doyamayacağınız gömme Elazığ’nın meşhuru diyebiliriz.

 

 

 

Yemekleri ile tadına doyamayacağımız Elazığ’nın meşhuru olan lezzetlerini sizler için kısaca derledik. Daha değinemediğimiz birçok konu olmasına karşın en yakın zamanda sizlerle buluşturmak için çalışmaktayız. Gidip gezebilmenizi ve şehrin meşhurlarını görmeniz ve yemeklerini tatmanızı tavsiye etsek de gidemeyenler için sehrinmeshuru.com adlı adresimizden şehrin meşhur lezzetlerini sizlerle buluşturmaya çalışmaktayız.

 

Bu günkü blogdan bu kadar bir sonrakine görüşmek üzere esenlikle kalın….

Elazığ’nın Meşhuru Yemekleri - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Her Derde Deva Pekmez

Her Derde Deva Pekmez 19 Şubat 2022

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Malatya Kayısısı Avrupa Birliği’nde Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi Zanaat Şehri Edirne Malatya’nın Meşhuru Yemekleri Kilometre Taşları 1871 Ambiyans iyi ama ya yemekler? Adana’nın Meşhur Lezzetleri

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır