Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Isparta’nın Meşhuru Tarihi Mekanları

Ana Sayfa » ANASAYFA » Isparta’nın Meşhuru Tarihi Mekanları
Isparta’nın Meşhuru Tarihi Mekanları

Bugün ki bloğumuzda tarih boyunca yerleşim yeri olan, göller bölgesi olarak adlandırılan Isparta’yı konu alacağız. Bölgedeki ilk yerleşim MÖ 30,000-10,000’li yıllar arasına dayanmaktadır. Bu bölgede yaşayanlar kendilerine Pisidialılar olarak adlandırmış ve kendi buldukları Pisidçe dilini konuşmuşlardır. Bu dilin varlığını o bölgede bulunan mezar taşları aracılığı ile keşfedilmiştir. Bunca zaman boyunca birçok tarihi yapıyı bünyesinde bulundurmasının yanı sıra birçok harika manzarası bulunan doğal bir şehirdir.

 

 

İşte şimdi güzel manzarası ile Isparta’nın meşhur tarihi.

 

 

Göller şehri olan Isparta’nın en meşhuru Eğridir gölüdür. Bu göl günün farklı saatlerinde farklı renk alması ile tam bir görsel şölen yaşatmaktadır. Çevresinde bulunan plajları, elma ve şeftali ağaçları ile Türkiye’nin en büyük doğa harikaları arasındadır. Sultan ve Karakuş dağları arasında bulunan bu göl takriben 50 km uzunluğunda ve 9 km genişliğindedir. Gün batımında manzarasına doyum olmayan Eğridir gölü bu nedenle Isparta’nın meşhuru diyebiliriz.

 

Isparta’nın Eğridir ilçesindeki bir başka tarihi mekan olan Eğridir kalesine değinelim. Bu kale Eğridir gölünün üzerindeki yarımada da bulunmaktadır. İç ve dış kale olarak ikiye ayrılması ve aynı zamanda inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bu güne dek kalan kalıntıları Bizans dönemine aittir. Timur’un Eğridir istilası sırasında zarar gören kale bu nedenle Hamidoğulları ve Osmanlı dönemlerinde tamir görmüştür. Eşsiz bir manzara keyfi sunun Eğridir kalesi Isparta’nın meşhuru diyebiliriz.

 

Şimdi ise Isparta’nın merkezinde bulunan ve tarihi bir yapı olan Aya Yorgi kilisesini ele alalım. Kilise 1857 ile 1860 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapım tarihi giriş kapısı üstünde bulunan ve Isparta müzesinde sergilenen giriş yazısından anlaşılmıştır. Dış duvarda yerel bir taş kullanılmış olan yapıda bununla birlikte toplam 3 giriş vardır. Kilisedeki çan kulesinde bulunan çan da Isparta müzesinde yer almaktadır. Görsel anlamda tarih kokan bu kilise Isparta’nın meşhuru diyebiliriz.

 

 

Eşsiz manzarası ve bunu destekler nitelikteki tarihi ile Isparta’nın meşhuru olan mekanlarını sizler için kısaca derledik. Daha değinemediğimiz birçok konu olmasına karşın en yakın zamanda sizlerle buluşturmak için çalışmaktayız. Gidip gezebilmenizi ve şehrin meşhurlarını görmeniz ve yemeklerini tatmanızı tavsiye etsek de gidemeyenler için sehrinmeshuru.com adlı adresimizden şehrin meşhur lezzetlerini sizlerle buluşturmaya çalışmaktayız.

 

Bu günkü blogdan bu kadar bir sonrakine görüşmek üzere esenlikle kalın….

Isparta’nın Meşhuru Tarihi Mekanları - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Her Derde Deva Pekmez

Her Derde Deva Pekmez 19 Şubat 2022

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Doğanın Kalbi: Rize’nin Meşhurları Luang Parabang Eski İstanbul sıcaklığı AHESTE Bursa’nın Meşhuru Tarihi Ulu Cami Ambiyans iyi ama ya yemekler? Kütahya’nın Meşhuru: Zanaatlar ve El Sanatları

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır