Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Bir Çok İlginç Lezzet Tek Bir Nokta NİĞDE

Ana Sayfa » GURME KÖŞESİ » Bir Çok İlginç Lezzet Tek Bir Nokta NİĞDE
Bir Çok İlginç Lezzet Tek Bir Nokta NİĞDE

Hiç düşündünüz mü günümüzde yediğimiz yemekler nasıl keşfedildi diye. İnsanlar çağlar boyu kendilerini tatmin etmek için sürekli bir yeni yöntem arayışında oldu. Bu arayışların bir sonucu da yeni ve ilginç yemek çeşitleri bulmaktan geçmekteydi. Bugün ki konumuz ise bu yeni yemek çeşitlerinin bir ufak kısmının bulunduğu yer olan Niğde şehrine göz atacağız. Bir tarım ve hayvancılık şehri olan Niğde’nin genel olarak yemeklerinde et ağırlıklı olduğunu gözlemleyebiliriz.

O zaman ilk yemek ile başlayalım. Niğde’nin en ünlü yemeklerinden olan Niğde tava yemeğidir. Adını aldığı gibi Niğde’ye özgü bu yemek bol et, kuyruk yağı ve bir miktar sebze kullanılarak yapılır. İster toprak güveçte yapın ister tavada fark etmez ama iş lezzete geldiğinde et severler için bir şölen gibi olacaktır.

Et yemeğiyle başlamışken öyle de devam edelim. Mazaklı köftesi adı verilen bu yemekte bulgur, et ve çeşitli baharatlar mevcut durumda. Kısaca İç Anadolu’nun bağrından kopmuş bir yemek demek garip kaçmazdı herhalde. Malzemelerin hepsi bir kaba doldurulup iyice yoğrulduktan sonra bir kaptaki suyun içine birkaç damla limon sıkılıp kaynatılır. Etli harcı minik toplar haline getirdikten sonra ayrı bir yerde içine doğranmış kuru soğan eklenip kavrulur. Biraz salça ve kuru nane ekledikten sonra da limonlu suyu ekleyip pişirilir. İsteğe göre de haşlanmış et ya da nohut da eklenebilir. Tercih size kalmış

Dolma sever misiniz? Peki hiç elma dolmasını denemiş miydiniz? Bu ilginç yemek ismine aldanmadan harika görüntüsü ve eşsiz lezzeti ile özel olarak adlandırabiliriz. Niğde’nin meyvelere mutfakta yer vermesinin örneklerden biri olan bu yemekte elmalar soyularak kararmasını engellemek adına limonlu suya konuluyor. Ayrı bir kapta yapılan iç harçta ise kıyma, pirinç, yağ ve tuz harmanlanır. Bundan sonra harç ile doldurularak tencereye dizilir ve elmaların üzerine toz şeker serpip su doldurularak kısık ateşte pişmeye bırakılır. Damakta bıraktığı tadı bile onu anlatmaya yeter de artar.

Son olarak da halveter tatlısı var ki en az diğer yemekler kadar ilginç olduğunu düşünüyorum. Un helvasını andıran bu tatlı içine eklenen pekmez ile diğer helvalardan yarı bir yere götürüyor kendini. 1 kâse unu tencerede pembeleşinceye dek kavrulur ve kıvama gelince de pekmez eklenir. Topaklaşmaya başlayınca da tuz ekleyerek kısık ateşte pişirmeye devam edilir. Helva kıvamına gelince ateşten indirilip servis edilir. Ekstra olarak ceviz ekleyip çeşitlilikler de elde edebilirsiniz.

Yemeğin çiğ meyve ve sebzelerin tüketiminden bu raddeye kadar gelmiş olması, insanların yetenek ve bilginin kullanımının nasıl gelişmiş olduğunu gösterir derecesinde. İşte bu yüzden halen çeşitli tatları birleştirmekteler ve gelecek için yeni tatlar oluşturmaktalar. Bugün ki şehir tanıtımını Niğde’yi tanıtmış olmaktayız. Bir sonraki şehir tanıtımına kadar esenlikle kalın.

Bir Çok İlginç Lezzet Tek Bir Nokta NİĞDE - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Her Derde Deva Pekmez

Her Derde Deva Pekmez 19 Şubat 2022

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

yazar Karaman’ın Meşhuru Yemekleri Erzurun’un Meşhuru: Yemekleri Kastamonu’nun Meşhuru Gezi Mekanları Kendine Özgü Lezzetler İle Ankara Uşak’ın Meşhur Yöresel Yemekleri

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır