Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Şanlıurfa’nın Meşhuru Yemekleri

Ana Sayfa » ANASAYFA » Şanlıurfa’nın Meşhuru Yemekleri
Şanlıurfa’nın Meşhuru Yemekleri

Bugün sizlere acısıyla ve ciğer yemekleri ile Şanlıurfa’yı ele alacağız. Halk arasında Urfa olarak da anılan Şanlıurfa Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden birisidir. Destanlardaki İbrahim peygamber konu alan peygamberler şehri veya kutsal şehir adı almış bir şehirdir. Ayrıca şehrin Nemrud tarafından kurulduğu da düşünülmektedir. Şanlıurfa mutfağında; Süryani, Ermeni, Yahudi, Yezidi, Arap, Kürt, Türk, vb birçok kültürü bulundurmaktadır. Ayrıca Şanlıurfa mutfağında en çok sade yağ, domates salçası, acı isot ve bulgur çokça kullanılmaktadır.

 

 

İşte yemeye doyamayacağınız yemekleri ile Şanlıurfa’nın meşhuru yemekleri.

 

İlk olarak Urfa’da sabah kahvaltıda bile görebileceğiniz Ciğer kebabını ele alalım. Güneydoğu bölgelerinde sıkça yenilen aynı zamanda sevilerek tüketilen bu yemeğin yapımı ise ustalık istemektedir. Yapılışı ise ufak doğranmış ciğerlerin ve kuzu kuyruk yağının hazırlanması ile başlamaktadır. Özel olarak bu kebap için üretilmiş ince şişlere özenle sıralanır. Bu yerleştirme 2 ciğer 1 kuyruk yağı şeklindedir. Pişmesi sırasında üzerine özel biber ve tuz karışımı atılan Ciğer kebabı isteğe göre maydanoz ve soğan ile servis edilmektedir. Görüntüsü ile ağzınızı sulandıran Ciğer kebabı Şanlıurfa’nın meşhuru diyebiliriz.

 

 

Şanlıurfa’nın en meşhurlarından biri olan İsot’dan bahsetmezsek olmaz. İsot özünde Şanlıurfa’ya özgü bir biber türüdür. Hazırlanışı ise güneş gören düz bir zemine çekirdekleri çıkarılarak serilmektedir. Kırmızı renkte olan bu biber kararması için her gün sıcak su ile ıslatılmaktadır. Daha sonra kuruyan biber zeytinyağı ve bir miktar tuz ile isota dönüşür. Günümüzde bile birçok yerde kullanılan İsot Şanlıurfa’nın meşhuru diyebiliriz.

 

Satın almak için tıklayınız.

 

 

Sırada ise etin kendi acısı ile yandığı bir yemek olan çiğköfte var. İçinde  bulgur, isot, kılmış et, maydanoz ve çeşitli baharatlardan oluşan bir karışım bulunmaktadır. Herhangi bir pişirme süreci bulunmayan bu yemekte ustaların söylemi ile içine atılan acı ile kendi kendine piştiğidir. Bilinenin aksine çiğköfte hazırlanırken sıcak su yerine soğuk su ile hazırlanır. Nedeni ise konulan sıcak su bulguru şişmemesi içindir. Saatlerce yoğurularak hazırlanan çiğköfte Şanlıurfa’nın meşhuru diyebiliriz.

 

 

 

 

İştah açıcı acı yemekleri ile Şanlıurfa’nın Meşhuru olan lezzetlerini sizler için kısaca derledik. Daha değinemediğimiz birçok konu olmasına karşın en yakın zamanda sizlerle buluşturmak için çalışmaktayız. Gidip gezebilmenizi ve şehrin meşhurlarını görmeniz ve bunun yanında yemeklerini tatmanızı tavsiye etsek de aynı zamanda gidemeyenler için sehrinmeshuru.com adlı adresimizden şehrin meşhur lezzetlerini sizlerle buluşturmaya çalışmaktayız.

 

Bu günkü blogdan bu kadar bir sonrakine görüşmek üzere esenlikle kalın….

Şanlıurfa’nın Meşhuru Yemekleri - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Her Derde Deva Pekmez

Her Derde Deva Pekmez 19 Şubat 2022

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

yazar Erzurun’un Meşhuru: Yemekleri Aydın’ın Meşhuru Tarihi Mekanları Kütahya’nın Meşhuru: Zanaatlar ve El Sanatları Eskişehir’in Meşhuru Yemekleri Eski İstanbul sıcaklığı AHESTE

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır