Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Uşak’ın Meşhur Yöresel Yemekleri

Ana Sayfa » ANASAYFA » Uşak’ın Meşhur Yöresel Yemekleri
Uşak’ın Meşhur Yöresel Yemekleri

Bugün ki bloğumuzda kendisi küçük ama kültürü büyük bir şehrimiz olan Uşak’ın meşhuru lezzetlerini tanıtacağız. Derin bir tarihe sahip olan Uşak ayrıca yemek kültürü bakımından da birçok çeşitliliğe sahip. Her bir yemeği birbirinden lezzetli olan Uşak şehrinin meşhurlarına değineceğiz.

 

İşte lezzetine doyum olmayacak mutfağı ile Uşak’ın meşhuru olan yemekler.

 

Uşak’ın meşhurları denince akla gelecek ilk yemek et basmasıdır. Görünüşü ve tadı kebabı andıran et basması lezzetli ve hazırlanması kolay olduğunu düşündüğüm bir yemek. Yapılışı patatesleri halka  şeklinde doğrayıp bir kapta sarımsak ve baharatlarla harmanlayarak yağlı bir tepsiye dizilir. Sarımsa, soğan ve bazı baharatlar ile kıyma yoğurup patateslerin üstüne kapanır. Pişmenin sonuna doğru üstüne atılan domates ve biberle birlikte pişen et basması lezzetine lezzet katar. Gerek lezzeti olsun taviz vermeyen et basması Uşak’ın meşhuru diyebiliriz.

 

Uşak denince akla gelecek meşhur bir lezzet de alacatene yemeğidir. İsmi yabancı bir yemek gibi gelse de aslında bir çeşit bulgur yemeği olan alacatene denemek isteyeceğiniz türe bir lezzettir. Soğan, salça, mercimek ve bulgur ateşte kavrulduktan sonra su ve tuz eklenip kısık ateşte pişirirler. En sonunda üzerine kuru biber ve tercihen maydanoz ile servis edilmektedir. Doyurucu olması ile sevilen alacatene Uşak şehrinin meşhurları arasındadır.

 

Adını pişirme yönteminden alan ve Uşak’ın meşhur olan yemeği döndürme böreğine değinmeden olmaz. Yapılışı soğanların küçük küçük doğranması ve sıvı yağda kavrulması ile başlıyor. Pembeleşen soğanlara soyulmuş, rendelenmiş ve suyu sıkılmış balkabağı ekleyip hazırlanır. Hamuru yoğrulup ufak eş parçalarla  sonra ise hazırlanmış olan iç bir parçanın üstüne konur ve diğer bir parça ile de kapatılmaktadır. Üstüne eritilmiş tereyağı ile yağlayıp sonra ise ocakta tepside önce bir yüzü sonra döndürüp diğer yüzü pişirmesi ile yapılır. Lezzeti ile damakta kalıcı bir tat bırakan döndürme böreği Uşak’ın meşhurları arasındadır.

 

Ayrıca tatlı olmadan olmaz.

 

Diğer bilinen  şerbetli tatlılar aksine yöresel bir tatlı olan cendere tatlısına da şehrin meşhurları arasındadır. Diğer türlerin göre yapılışı basil olan bu tatlı aileniz ve misafirlerinizi hoşnut edecektir. Una yumurta, tuz ve su ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurup hamuru hazırlanır. Üzerine nemli bir bez örtüp dinlendirilip küçük parçalara ayırıp ince bir şekilde açılıp içlerine ceviz içi konularak sarılıp hazırlanır. Tepsiye dizilip fırına verilen, piştikten sonra şerbeti ile buluşan cendere tatlısı Uşak’ın meşhuru denebilir.

 

Yemekleri ile hem gözünüze hem de midenize şölen olan Uşak şehrinin meşhurlarının sizlerle buluşturduk. Daha değinemediğimiz birçok konu olmasına rağmen en kısa sürede sizlerle ulaştırmaya çalışmaktayız Yerinde denemenizi tavsiye etsek de gidemeyenler için sehrinmeshuru.com adresi üzerinden sizlere Uşak’ın meşhurlarını ulaştırmaya çalışmaktayız.

Uşak’ın Meşhur Yöresel Yemekleri - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Her Derde Deva Pekmez

Her Derde Deva Pekmez 19 Şubat 2022

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Samsun’un Meşhuru Yemekleri Yazarımız Olmak İster misiniz ? Uşak’ın Meşhur Yöresel Yemekleri Denizli’nin Meşhuru : Travertenler ve Antik Kent yazar Her Derde Deva Pekmez

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır