Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Zanaat Şehri Edirne

Ana Sayfa » ŞEHRİN EL SANATLARI » Zanaat Şehri Edirne
Zanaat Şehri Edirne

Geçmişten günümüze ilerleyen teknoloji ile insan ırkı rahatlamaya ve kendilerine göz zevkine hitap eden eserler çıkarmaya başladı. Bu eserler birçok çeşitlilikle gelişse de belli topluluklar her zaman bu el sanatlarından biri ile daha çok öne çıkabildi. Şehrin Meşhurunda bugün Edirne el sanatlarının birkaçını sizlere anlatmaya çalışacağız.

İlk olarak Osmanlı zamanından beridir süre gelen bu ve Edirne ile bağdaştırmamız gereken ilk işçilik süpürge üzerinedir. 1900’lü yıllarda Avrupa’da başlayan bu işçilik Yahudiler ile birlikte Edirne’ye kadar gelmiş ve halk tarafında rağbet gören bu zanaat zamanla bölgenin geçim kaynağını oluşturmuştur. Bölgenin süpürge otu yetiştirmeye uygunluğu da işler açısından daha rahat üretim yapmaların sağlamıştır. İşçiliğin popülerliğini gezgin süpürgeci ustalarından anlayabilirsiniz. Bu ustalar köy ve ilçelerde gezerek kurdukları tezgahlarda satış yaparak geçimlerini sürdürürlermiş. Tabi yapım aşamaları da bir o kadar külfetli olan bu zanaat tohumların nisan ayında ekimiyle başlıyor serüvenine. Ağustos ayı ile hasat edilmeye başlayan süpürge otlarının hasadı kasım ayına kadar bile sürebilmekte. Hasattan sonra ise eşit uzunluklarla kesilmesinden sonra özel birkaç işlemle son halini alan bu süpürgeler ülke çapında Edirne’yi tanıtmaktadır.

Bir de mis sabunu vardır ki hikayesi yüzlerce yıllık geçmişe dayanır. 1600’lü yıllarında başlayan bu serüven Osmanlıda çeşitli esanslarla karıştırılıp hazırlanan sabunlarla başladı. 19’uncu yüzyılın başlarında meyve sabunculuğu Edirne’de saygın bir meslekti. Bu çarşılarındaki 40 aşkına sabun dükkanından ve “sabuni” adlı mahalleden de ne kadar önemli olduğunu anlayabilmekteyiz. Birçok meyve şeklinde ve kokusunda üretilen sabunlar o zamanlar Edirne’nin en önemli ticaretleriydi. Eskiden temizlik amacıyla kullanıldıysa da günümüzde süs eşyası gibi de kullanılmaktadır. Günümüzde bile sabun üretimi eskiye nazaran azalsa da hala devam etmektedir.

El işçiliğiyle ve zanaatkarları ile gerek Türkiye içerisinde en iyiler arasında diyebileceğimiz bir şehir olan Edirne yurt dışından bile kendinden söz ettirmektedir. Yıllardır kendi bilgilerini nesilden nesile aktarması ile Edirne’nin bir kısmını sizlerle paylaşmış bulunmaktayız. Bugünkü blogtaki şehrimiz Edirne’ydi bir sonraki şehrimize kadar esenlikle kalın.

Zanaat Şehri Edirne - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Telkari Nedir? 

Telkari Nedir?  05 Haziran 2021

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Amasya’nın Meşhuru Yemekleri Balıkesir’in Meşhuru Gezilecek Mekanları Ünü Tüm Dünyaya Yayılmış Kayseri Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak 5 mekan Eskişehir’in Meşhuru Yemekleri Neyi meşhur diye merak edenler için Trabzon…

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır