Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Adana’nın Meşhur Lezzetleri

Ana Sayfa » ANASAYFA » Adana’nın Meşhur Lezzetleri
Adana’nın Meşhur Lezzetleri

Tarihçesi m.ö 3000 yıl geçmişe kadar dayanan ve yerli, yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken şehirlerden biri de Adana’dır. Özellikle, mutfak kültürü ve tarihi dokularıyla ön plana çıkan bu şehir, binlerce yıllık bilgilerin kuşaktan kuşağa aktarılmasıyla bu kültür oluşmuş ve yaşatılmıştır.  Şimdi sizler için Adana’nın meşhuru ne varsa sizler için derlemeye çalıştık.

 

İşte binlerce yılın bilgi birikimi ile oluşan bir lezzet ve tarih kültürü Adana’nın meşhurları.

Tabi ki de Adana denilince ilk akla gelen şey, meşhur Adana kebabıdır. Herkes Adana Kebap yaparım der ama bu lezzeti memleketinde yemek en güzel şeylerin başında gelir, neden mi; Kuzu kaburga etinin, zırh adı verilen yassı, satıra benzeyen bir bıçak kullanılarak el ile ince doğrama yapılarak kıyma haline getirilen kıyma içine; tuz, kırmızı salçalık biber eklenerek hepsi bir arada zırhta kıyılır. kıyılan et, bir süre dinlendirilir ve özel yapılan demir şişlere dizilir pişirmeye hazır hale gelen bu şişler 1 saat kadar dolapta dinlendirilip pişirilmeye hazır hale getirilir ve harlı ateşi azalmış kömürde, pişirilmeye başlanır. kebap gelmeden önce gelen çoğu kişinin karnını doyuran ve çoğu kebapçıda ücretsiz sunulan en az 5-6 çeşit mezesi ile servis edilen Adana kebabı, Adana’nın en meşhuru olduğunu gönül rahatlığılya söyleyebiliriz.

 

Adana’nın kendine has yemekleri arasında bir de şırdandır. İlk başta görüntüsü ile insanların ilgisini çeken, fakat yemek isterken bir an tereddüt edilen bu lezzet, Adanalılar için vazgeçilmezler arasındadır. Aslında, sakatattan yapılan bu yemek, özellikle kuzu-koyundan elde edilen midelerindeki en son olan 4. bölümden elde edilerek yapılan bir yemektir. İçi temizlenerek yapımına başlanan şırdan temizlendikten sonra içine baharatlı pirinç doldurulup dikilir ve salçalı suda pişmesi ile olur. Adana’nın yöresel bir yemeği olarak kabul gören şırdan, genelde akşam üzeri ve geceleri tüketilirken, Şırdan Adana’nın meşhur lezzetleri arasında yerini almıştır.

 

Son olarak, Adana’nın milli ve meşhur içeceği olan Şalgam suyu var. Şalgam suyu, Çukurova’ya özgü bir içecektir. Bir tür pancar bitkisi olan şalgam, siyah havuç ve tuz ile birlikte suyun içine eklenerek üretirler. Mayalanması için bir süre beklendikten sonra, Şalgam suyu hazır hale gelir. İçindeki acılık içinse genellikle süs biberi turşusunun suyu karıştırılır. Adana’da yaygın olarak tüketilen şalgam suyu Adana’nın meşhurları arasındadır.

 

Enfes yemekleri ile Adana yemeklerini kendi kültürü haline getirmiş bir şehrimizdir. Değinemediğimiz birçok meşhuru olmasına rağmen en kısa süre içerisinde sizlere ulaştırmak için çalışmaktayız. Bugün ki bloğumuzda Adana şehrinin meşhurlarını konu aldık. Yerinde denemenizi tavsiye etsek de gidemeyenler için sehrinmeshuru.com adlı sitemizden Adana’ya özgü meşhurlara ulaşabilirsiniz.

 

Bu günkü blogdan bu kadar bir sonrakine görüşmek üzere esenlikle kalın….

Adana’nın Meşhur Lezzetleri - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Her Derde Deva Pekmez

Her Derde Deva Pekmez 19 Şubat 2022

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Malatya Kayısısı Avrupa Birliği’nde Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi Luang Parabang Telkari Nedir?  Balıkesir’in Meşhuru Gezilecek Mekanları Samsun’un Meşhuru Yemekleri Karaman’ın Meşhuru Yemekleri

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Blog Şehrin Meşhuru - Tüm Hakları Saklıdır